Praten over je salaris

Trakteren op je werk, waarom eigenlijk?!

Wijzigingsdatum 19 oktober 2023
Auteur Kristie Evers

Trakteren op je werk, waarom eigenlijk?
Trakteren op je werk is een leuke traditie, maar waarom doen we dat nou eigenlijk? Het is natuurlijk iets wat we al jaren doen. De ene collega pakt het lekker creatief aan, de ander vindt het duidelijk wat minder interessant. In deze blog zullen we bespreken waarom trakteren op het werk belangrijk blijft en geven we je enkele tips over hoe en wat je het beste kan trakteren. 

Waarom is trakteren op je werk nog steeds belangrijk?
👉🏼 Team building
Trakteren op het werk kan de teamgeest versterken. Het biedt een kans voor collega's om samen te komen, te ontspannen en met elkaar te praten buiten de gebruikelijke werkzaamheden. Dit kan de teamdynamiek positief beïnvloeden en de samenwerking verbeteren.

👉🏼 Waardering
Het tonen van waardering voor je collega's is essentieel. Door te trakteren, laat je zien dat je hun harde werk en inzet waardeert. Dit kan leiden tot een positievere werkomgeving waarin mensen gemotiveerder zijn om hun best te blijven doen. 

👉🏼 Pauze van de dagelijkse routine
"Gewoon even lekker een extra pauze, hoppaaaa". Ja zo kan je het ook bekijken. Trakteren op het werk doorbreekt de dagelijkse routine en kan voor wat ontspanning zorgen. Het is een kans om even te ontsnappen aan de werkstress en samen te genieten van iets lekkers.

"Ja leuk, maar hoe of wat moet ik dan trakteren?"
Goede vraag! We geven je direct met tips:

Tips voor het kiezen van traktaties op het werk
Nu we hebben vastgesteld dat trakteren eigenlijk wel een goed idee is, is het wel zo fijn om te weten hoe of wat we dan zouden kunnen trakteren. Hier zijn wat ideetjes...

👉🏼Gezonde opties
Laten we beginnen met de gezonde opties, want dat is natuurlijk helemaal van deze tijd. Dit is vooral relevant in een tijd waarin steeds meer mensen bewust bezig zijn met hun gezondheid, perfect voor de januari voornemens bijvoorbeeld. Fruit, noten, yoghurt of groentesnacks zijn goede opties die zowel lekker als voedzaam zijn.

👉🏼Diverse smaken
Zorg voor diversiteit in je traktaties. Niet iedereen heeft dezelfde smaak, dus het is een goed idee om een mix van zoete, zoute en hartige opties aan te bieden. Denk aan mini-cupcakes, chocolade, kaas en crackers. Maak er bijvoorbeeld een gezellige borrelplank van. 

👉🏼Aan allergieën denken
Houd rekening met allergieën en dieetwensen. Vraag je collega's of ze allergieën hebben of specifieke dieetbeperkingen volgen, zodat je traktaties kunt aanbieden die voor iedereen geschikt zijn. 

👉🏼Zelfgemaakt vs. gekocht
Zelfgemaakte traktaties kunnen een persoonlijk tintje toevoegen en laten zien dat je tijd en moeite hebt gestoken in de traktatie. Zorg wel dat het ook eetbaar is, niet iedereen is een keukenprinses. Als je echter niet veel tijd hebt, zijn hoogwaardige gekochte traktaties ook prima.

👉🏼Hoeveelheid
Overweeg de grootte van je team bij het bepalen van de hoeveelheid traktaties. Zorg ervoor dat er genoeg is voor iedereen, zonder te overdrijven.

👉🏼Presentatie
Presenteer je traktaties op een aantrekkelijke manier. Gebruik leuke schalen of dienbladen en voeg decoraties toe om de traktatie-ervaring speciaal te maken. Nee je hoeft geen vlaggetjes toe te voegen met "Henk 48 jaar", maar een beetje creativiteit is altijd leuk!

👉🏼Timing
Kies het juiste moment om te trakteren. Het gaat natuurlijk niet alleen om verjaardagen. Vier bijvoorbeeld ook werkjubilea, succesvol afgeronde projecten of feestdagen.

Dus... Trakteren op het werk is nog steeds een relevante en gewaardeerde traditie die kan bijdragen aan een positieve werkomgeving. Het gaat niet alleen om het eten zelf, maar ook om het gebaar van waardering en de mogelijkheid om de banden met je collega's te versterken. Houd rekening met de voorkeuren en behoeften van je team en maak van trakteren een leuke en verbindende ervaring.

"Trakteer jezelf gewoon lekker op een vette baan, in plaats van die slagroom meuk."
Ja, dat kan je natuurlijk ook doen. Het feit dat je jezelf nu afvraagt waarom trakteren eigenlijk nuttig is zegt toch al genoeg? Waarschijnlijk ontbreekt die gezellige werksfeer op jouw werk, of zijn je collega's gewoon niet helemaal jouw type mensen... 1 + 1 = 2! Dus grijp je kans en trakteer jezelf gewoon lekker op een vette baan, zodat jij met plezier je verjaardag op het werk viert!

 

Onze blogs

Waarom technische talenten vaak alleen door het leven gaan...

Publicatiedatum 1 april 2024
Auteur Kristie Evers
Waarom technische talenten vaak alleen door het leven gaan...
Lees meer

Het belang van werkgeluk: "Hoe een positieve werkomgeving bijdraagt aan succes"

Publicatiedatum 21 maart 2024
Auteur Kristie Evers
Het belang van werkgeluk: "Hoe een positieve werkomgeving bijdraagt aan succes"
Lees meer

De "Maandagochtend frustratie" waarom en hoe kom ik er vanaf?!

Publicatiedatum 4 maart 2024
Auteur Kristie Evers
De "Maandagochtendfrustratie", waarom en hoe kom ik er vanaf?!
Lees meer