Praten over je salaris

Praten over je salaris, dat doen we toch niet?!

Wijzigingsdatum 19 oktober 2023
Auteur Kristie Evers

Praat jij ooit over je salaris?
Over het algemeen kan het voor sommige mensen ongemakkelijk zijn om over hun salaris te praten. Het is dan ook belangrijk om openheid en transparantie op de werkplek te bevorderen om dit taboe te doorbreken. Met deze blog willen we je meer inzicht geven in het belang van het praten over je salaris. We hebben dan ook een paar redenen voor je opgeschreven waarom transparantie over je salaris zo belangrijk is als werknemer:

👉🏼 Gelijke beloning voor gelijk werk
Het bespreken van salarissen kan helpen ervoor te zorgen dat medewerkers eerlijk worden gecompenseerd voor hun bijdragen. Als niemand over salarissen praat, kan het moeilijk zijn om te weten of er sprake is van loonongelijkheid.

👉🏼 Loopbaanontwikkeling
Het kennen van het salarisniveau in je branche en functie kan je helpen bij het stellen van realistische doelen voor salarisverhogingen en loopbaanontwikkeling. Als je nooit over salarissen praat, mis je mogelijk kansen om jouw financiële doelen te bereiken.

👉🏼 Arbeidsmarkttransparantie
Als medewerkers niet over salarissen praten, kunnen bedrijven mogelijk profiteren van een gebrek aan informatie om lagere lonen aan te bieden dan de marktwaarde. Door salarissen te bespreken, kan de arbeidsmarkt transparanter worden en kunnen medewerkers betere deals krijgen.

👉🏼 Vermindering van stigma
Het taboe op het bespreken van salarissen kan leiden tot schaamte of onzekerheid bij medewerkers. Door openlijk te praten over lonen, kunnen we dit stigma verminderen en een gezondere werkcultuur bevorderen.

Het is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om het belang van praten over salarissen te begrijpen en te overwegen hoe dit kan bijdragen aan een eerlijkere en transparantere werkomgeving. Het is tijd om het taboe te doorbreken en eerlijke discussies over salarissen aan te moedigen, zodat iedereen een eerlijke beloning kan krijgen voor hun harde werk.

"Ja, oke, maar... hoe doe ik dat dan?" 
Goede vraag! We geven je direct wat tips:

Tips voor het doorbreken van het "Taboe"
Nu we hebben vastgesteld waarom praten over salarissen belangrijk is, laten we eens kijken naar enkele tips om dit delicate onderwerp met vertrouwen aan te pakken:

👉🏼 Kies het juiste moment en de juiste plaats 
Het bespreken van salarissen kan het beste plaatsvinden in een privégesprek met je leidinggevende of HR-afdeling. Vermijd het bespreken van je salaris in het openbaar of in groepsverband, omdat dit tot ongemakkelijke situaties kan leiden (en daar hebben we geen zin in).

👉🏼 Wees goed voorbereid
Voordat je het gesprek aangaat, onderzoek de salarisnormen voor je functie en locatie. Dit zal je helpen om realistische verwachtingen te hebben en solide argumenten te bieden voor eventuele salarisaanpassingen.

👉🏼 Communiceer je prestaties
Als je van plan bent om een salarisverhoging te vragen, benadruk dan je prestaties en bijdragen aan het bedrijf. Laat zien hoe jouw werk heeft bijgedragen aan het succes van het bedrijf.

👉🏼 Luister en vraag om feedback
Als je leidinggevende feedback heeft over je prestaties of ontwikkeling, luister dan actief en vraag om suggesties voor verbetering. Dit kan jouw kansen op een salarisverhoging vergroten.

👉🏼 Wees bereid om te onderhandelen
Soms kan het nodig zijn om te onderhandelen over je salarisverhoging. Wees flexibel en openstaand voor compromissen terwijl je probeert tot een voor beide partijen aanvaardbaar salarisniveau te komen. 

👉🏼 Vertrouwelijkheid respecteren
Als je collega's niet openlijk praten over hun salarissen, respecteer dan hun privacy en deel geen informatie die ze met je hebben gedeeld. 

Door het taboe op het praten over salarissen te doorbreken en deze tips te volgen, kan je een "constructieve dialoog" (klinkt lekker duur) over je beloning aangaan en ervoor zorgen dat je eerlijk wordt gecompenseerd voor je inspanningen en prestaties op de werkplek. Dit kan niet alleen je eigen financiële welzijn verbeteren, maar ook bijdragen aan een meer rechtvaardige en transparante arbeidsmarkt.

Onze blogs

Hoe jij als werkgever, je werknemers in de technische sector gelukkig en gemotiveerd kan houden

Publicatiedatum 14 juni 2024
Auteur Kristie Evers
Hoe jij als werkgever, je werknemers in de technische sector gelukkig en gemotiveerd kan houden
Lees meer

Carrièremogelijkheden in de techniek: het belang van opleiding en bijscholing

Publicatiedatum 7 juni 2024
Auteur Kristie Evers
Carrièremogelijkheden in de techniek: het belang van opleiding en bijscholing
Lees meer

Trends in de technische arbeidsmarkt: Wat zijn de verwachtingen voor 2024?

Publicatiedatum 31 mei 2024
Auteur Kristie Evers
Trends in de technische arbeidsmarkt: Wat zijn de verwachtingen voor 2024?
Lees meer