Praten over je salaris

Ja, het komt niet zomaar uit de lucht vallen

Wijzigingsdatum 10 januari 2024
Auteur Kristie Evers

Ja, het komt niet zomaar uit de lucht vallen
In de snel veranderende technische wereld van vandaag is er eigenlijk maar één aspect wat alles behalve verandering laat zien; de arbeidsmarkt... Laten we eerlijk zijn beste werkgevers, de CV's komen echt niet zomaar uit de lucht vallen. Het plaatsen van een vacature in de huidige arbeidsmarkt voelt aan als het zaaien van zaden in een droog en uitgestrekt woestijnlandschap, waar het wachten op geschikte kandidaten lijkt op het verwachten van een oase te midden van eindeloze zandduinen. In deze blog vertellen we je wat de actuele stand van zaken is in de arbeidsmarkt en wat jij als ondernemer kan doen om technische talenten aan te trekken en te behouden!

De krapte op de arbeidsmarkt
Ondanks de economische neergang en de officiële recessie blijft de arbeidsmarkt gespannen. In het derde kwartaal van 2023 bleef de werkloosheid laag en werden nog nooit zoveel mensen benaderd voor een baan, wat duidt op krapte. De arbeidsmarkt wordt al geruime tijd gedomineerd door werknemers, die profiteren van hun keuzemogelijkheden, wat resulteert in hogere salariseisen en uitgebreide wensenlijstjes voor arbeidsvoorwaarden. Hoewel de dynamiek aanhoudt, lijkt de groei af te vlakken. Werkgevers geven nu vaker vaste contracten aan nieuwe medewerkers in de strijd om personeel te werven en te behouden. Hoewel dit in het derde kwartaal iets daalde, blijft het percentage relatief hoog, wat wijst op de voortdurende uitdagingen en strategische keuzes van werkgevers in deze competitieve arbeidsmarkt.

Wat je als werkgever kan doen
De uitdagingen van vandaag vragen om innovatieve benaderingen en flexibele strategieën van werkgevers. Het is niet langer voldoende om simpelweg een vacature te plaatsen en te wachten tot de ideale kandidaat zich aandient. Nee, in dit tijdperk van krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers proactief zijn, zichzelf onderscheiden en aantrekkelijke voorwaarden bieden om talent aan te trekken en te behouden.

👉🏼 Een van de benaderingen die werkgevers met succes hebben toegepast, is het investeren in employer branding. Het is essentieel geworden om een positieve en aantrekkelijke reputatie als werkgever op te bouwen. Potentiële werknemers willen niet alleen een baan; ze zoeken naar een werkplek waar ze zich gewaardeerd voelen, waar hun bijdragen erkend worden, en waar een positieve werkcultuur heerst. Werkgevers moeten dus niet alleen de focus leggen op wat ze van kandidaten verwachten, maar ook op wat ze te bieden hebben als werkgever.

👉🏼 Daarnaast moeten bedrijven bereid zijn om flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden. De traditionele 9-tot-5 werkweek en vaste werklocaties zijn niet langer de norm. Met de opkomst van remote werken en flexibele schema's verwachten kandidaten meer flexibiliteit in hun werk. Werkgevers die zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit, hebben een streepje voor bij het aantrekken van (tech) talent!

👉🏼 Het is ook cruciaal om te investeren in opleidingsprogramma's en ontwikkelingsmogelijkheden. Werknemers zoeken naar kansen om te groeien en hun vaardigheden uit te breiden. Door een stimulerende leeromgeving te bieden, kunnen werkgevers niet alleen bestaand talent behouden, maar ook aantrekkelijk zijn voor potentiële kandidaten die streven naar professionele groei.

Kortom, in plaats van passief te wachten op geschikte kandidaten, moeten werkgevers actief de uitdagingen van de krapte op de arbeidsmarkt aangaan. Dit betekent investeren in employer branding, flexibele arbeidsvoorwaarden en continue ontwikkeling. Alleen zo kunnen ze gedijen te midden van de eindeloze zandduinen van de moderne arbeidsmarkt en de oase van getalenteerde medewerkers ontdekken.

Heb jij behoefte aan extra hulp bij het vinden van nieuw technisch talent? Neem contact met ons op, we staan altijd open om samen te sparren over de mogelijkheden!


 

Onze blogs

Waarom technische talenten vaak alleen door het leven gaan...

Publicatiedatum 1 april 2024
Auteur Kristie Evers
Waarom technische talenten vaak alleen door het leven gaan...
Lees meer

Het belang van werkgeluk: "Hoe een positieve werkomgeving bijdraagt aan succes"

Publicatiedatum 21 maart 2024
Auteur Kristie Evers
Het belang van werkgeluk: "Hoe een positieve werkomgeving bijdraagt aan succes"
Lees meer

De "Maandagochtend frustratie" waarom en hoe kom ik er vanaf?!

Publicatiedatum 4 maart 2024
Auteur Kristie Evers
De "Maandagochtendfrustratie", waarom en hoe kom ik er vanaf?!
Lees meer